Curiositats sobre Montblanc

Sabes que…

 • A Montblanc hi ha pintures rupestres: Al paleolític la zona de muntanya del terme de Montblanc ja estava habitada. Han arribat als nostres dies pintures rupestres que han estat declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO
 • Les tropes d’Hannibal van passar per Montblanc: Entre els segles IV i I aC, al Pla de Santa Bàrbara hi hagué un poblat iber, que se suposa que veié passar les tropes d’Hanníbal amb els seus elefants en el seu trajecte cap a la conquesta de Roma (218 aC).
 • Montblanc va tenir 3 noms al llarg de la història: Montblanc ha tingut tres topònims al llarg de la història. Cap al 1080 es comença a poblar Duesaigües, prop de la confluència dels rius Francolí i d’Anguera, indret que passarà a dir-se Vila-salva a partir de 1155 i que esdevindrà una vila reial. L’any 1163 es trasllada la població cap a l’actual ubicació i s’adopta el nom de Montblanc.
 • El topònim de Montblanc té un significat: El topònim de Montblanc (Montis Albis) no fa referència ni a muntanya nevada ni a muntanya calcària. Adopta aquest nom com a sinònim de muntanya verge de vegetació, pròpia del tossal argilenc del Pla de Santa Bàrbara.
 • Montblanc te escutismo propiedad des de 1287: Quan pel tractat d’Oloron es permeté que cinc poblacions del regne creessin els seu propi segell. Junt amb Montblanc foren Barcelona, Osca, Lleida i Cervera
 • Jaume II, fou el comte-rei més montblanquí: A Jaume II se’l coneix com el comte-rei més montblanquí de tots per l’impuls que donarà a la vila.
 • Montblanc fou la setena població de Catalunya: Manquen dades de població del moment de fundació, creixement i esplendor de la vila. Les primeres dades són de finals del s. XIV, quan ja s’iniciava el declivi. Són els fogatjaments realitzats els anys 1365 i 1380, confeccionats amb una finalitat eminentment fiscal. Aleshores Montblanc era la setena població de Catalunya, darrere de Barcelona, Lleida, Tortosa, Girona, Tarragona i Puigcerdà.
 • La vila patí assalts, saquejos i destruccions: Montblanc, al llarg de la seva història, ha patit molts assalts, saquejos i destruccions. Algunes de les més cruentes tingueren lloc al segle XVII, després de la revolta dels Segadors, i sempre foren protagonitzades per tropes castellanes:
  30 d’agost i 23 de setembre de 1642: primer l’exèrcit castellà de 8.000 homes arribà per “refrescar” i acabà saquejant el poble i atemorint la població. Posteriorment, en el pas de Tarragona a Lleida, tornaren a assaltar i saquejar la vila en el que s’anomenà “la general crema”, en què es malmeteren els arxius municipals, de la parròquia i de l’hospital de Santa Magdalena.
  29 de setembre de 1649: 7.000 soldats d’infanteria i 3.000 cavalls atacaren la vila, ja que tropes franceses s’havien fortificat a l’església de Santa Maria.
  Març de 1651. Hi hagué un setge que culminà el 16 de juliol, quan les tropes castellanes enderrocaren part de l’església de Santa Maria (la façana gòtica), i diverses torres i trams de la muralla.
 • La llegenda de Sant Jordi se situa a Montblanc: El costumista Joan Amades recull la tradició segons la qual Sant Jordi matà el drac a Montblanc. Per aquest motiu cada any, des de 1987, se celebra la Setmana Medieval de Sant Jordi, amb actes i representacions centrades en l’època medieval.
El Call de Montblanc
info@elcalldemontblanc.om

Restaurante de cocina tradicional catalana en Montblanc.