Ruta dels Cisters

La Ruta dels Cisters

La Ruta dels Cisters és un dels recorreguts històrics i culturals més interessants de la zona. En el seu recorregut podreu descobrir els tres monestirs cistercencs més importants d’Espanya, localitzats en tres comarques contigües: Santa Maria de Poblet a la Conca de Barberà, Santes Creus a l’Alt Camp i Sant Maria de Vallbona a l’Urgell.

A més, la ruta permet recórrer els increïbles paisatges de l’interior de Catalunya, amb camps plens de vida, pobles medieval, bodegues modernistes i molts altres atractius que podreu anar coneixent pel camí.

Per tal que no us falti cap informació per fer la ruta, aquí us deixem la fitxa tècnica:

LA FITXA

 

UNA MICA  D’HISTÒRIA

L’ordre dels Cisters va sorgir al segle XI com a resposta al distanciament de la Paraula de Déu per part de les diferents ordes monàstics. Roberto de Molesme va ser el seu fundador, i va crear la primera abadia Cister, l’abadia de Citeaux, que va donar origen als diferents monestirs cistercencs que es van anar creant arreu d’Occident, finalment un total de 862. Bona part del seu èxit, va ser perquè a part de renovar la moralitat dels llocs on s’assentaven, potenciaven l’economia i recuperaven l’ordre social, a més de crear nous assentaments en territori conquistes als moriscos.

 


 

CÓM PUC FER LA RUTA?

  • A peu // 105 km circular // Recomanable en 2 dies
  • Amb BTT // 108 km
  • Amb cotxe // No es disposa d’un transport públic regular

 


 

QUINS MONESTIRS VISITARÉ?

  • Monestir de Santes Creus: El primer dels temples de la Ruta dels Cisters, situat a Aiguamúrcia, comarca de l’Alt Camp. Des del segle XII fins a principis del XIX el monestir va passar per etapes de creixement i estabilitat fins a l'»exclaustració dels monjos». És l’únic monestir de la ruta que en aquests moments està deshabitat, per tant els visitants podran recorre totes les seves dependències i amagatalls.
  • Monestir de Poblet:Fundat també a mitjans del segle XII, no només és el més gran dels monestirs, sinó que també és el conjunt cistercenc habitat més gran d’Europa. Des de 1991 és Patrimoni de la Humanitat.
  • Monestir de Vallbona de les Monges: Conserva un dels claustres romànics més característics i bells de la zona. Va representar un nucli de poder molt destacat durant molts segles a la zona, promovent el cultiu, principalment de l’oli d’oliva. Com a curiositat, si el viatger ho sol·licita, pot quedar-se a dormir al monestir.

 


 

QUÉ CAL SABER?

Es recomana planificar bé la ruta que volem fer amb antelació, si volem visitar els diferents llocs d’interès turístic que ofereix el recorregut com són: horaris de visita dels tres monestirs; les diferents propostes per conèixer Montblanc Medieval, horaris dels museus de l’Espluga de Francolí, entre altres. També es recomana reservar l’allotjament amb antelació i consultar els horaris d’obertura dels punts de venda del CARNET 6T.

Malgrat la gran importància dels tres monestirs, aquests no estan ben comunicats entre si amb transport públic, pel que recomanem que consulteu les diferents opcions que teniu: horaris d’autobusos i trens, telèfons de contacte de taxis i de l’empresa que ofereix el servei de recollida d’equipatge i de persones. També hi ha allotjaments que ofereixen el servei de recollida tant d’equipatge com de persones.

Durant el recorregut trobareu diferents fonts. Gran part es troben als nuclis urbans. Es recomana anar ben previst d’aigua sobretot el tram del monestir de Poblet al monestir de Vallbona.

No es recomana dur alforges per les bicicletes.

 


 

ALTRES PUNTS D’INTERÈS

 


 

MAPES

Ruta del Cister a Peu

Planol informatiu

El Call de Montblanc
info@elcalldemontblanc.om

Restaurante de cocina tradicional catalana en Montblanc.